• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
   "Dünyada Yaşama 
            Dünyayı Yaşa"
Süleyman Çokay - eniyihekim.com
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam13
Toplam Ziyaret128327
Hava Durumu
Site Haritası

ÇEVRİM DIŞI KALMAMAK İÇİN

Zihinsel,duygusal ve fiziksel enerjimizi dengeli ve üst seviyede kullanabilmemiz elimizden gelenin en iyisini yapabilmemize başka bir deyişle motive olmamıza bağlıdır. Hepimiz hayatta daha başarılı olmak isteriz.Başarılı olmak için yapmamız gerekenleri biliriz.Bunları İstersek nasıl yapabileceğimizi,yapmakla neler kazanacağımızı,yapmamakla neler kaybettiğimizi de biliriz. Ama,yine de o “yapmamız gerekenleri” yapmayız ve sizlerin tanımıyla  durağanlık,tembellik,miskinlik durumları söz konusu olur.Bu konuda sizlere uygulanması kolay beş basit uygulamadan bahsetmek istiyorum.Motivasyonu yüksek tutabilmek için bu maddeler üzerine düşünmeniz bizleri sonuca daha kolay götürecektir.

ÖDÜLÜNÜZÜ BELİRLEYİN?

İlk olarak bizi nelerin motive ettiğini tespit etmek çok önemlidir.Koymuş olduğumuz hedeflerin arkasında mutlaka çok güçlü sebeplerimiz vardır.Bu sebepler bizim yaşam kaynağımızdır aynı zamanda.Pekala ÖSS bize neler getirir?Ödülümüz ne olacak? İyi bir üniversite hayatımı,mezuniyet sonrası iyi bir iş imkanı mı,kariyer basamaklarında hızla yükselmek mi, başarılı olmanın gururumu ödülümüz olacak?

KENDİ TARZINIZI OLUŞTURUN

Bütün öğrencilere uygun bir öğrenme stili yoktur.Herkes en iyi öğrendiği yolu bulup bu yolda ilerleyebilmelidir.Bu yöntemlerin etkin kullanılması sizleri ders çalışabilmek için gerekli motivasyona ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Dört tip öğrenme yönteminden kısaca bahsedelim.

*Görsel:Kendi kendine okuyarak öğrenme gerçekleşir.Renkli notlar,grafikler tercih edilir.

*İşitsel:Dinleyerek ve tartışarak öğrenilir.

*Kinestetik:Hareket enerjimizi kullanarak yaptığımız öğrenme tarzı.Yaşayarak, dramatize ederek öğreniriz.

*Sosyal:Başkalarıyla sosyal etkileşim halinde, grup çalışmaları yoluyla öğrenme gerçekleşir.

DÖNEMLERE GÖRE ÇALIŞMA PROGRAMI YAPIN

Hazırlık sürecinde hep aynı tempoda motivasyon ve çalışma yoğunluğunu beklemek yanlış olur.Belli dönemlerde tempomuzu arttırmalı,yeri geldiğinde kontrollü bir yavaşlama olmalıdır.Programlar aksamaya başladığı zamanda motive olmakta güçlük çekeriz.Sınava hazırlık sürecini ; Yaz dönemi,Tatil dönüşü,okulların açılması,Şubat tatili,Rapor dönemi,sınav ayı olmak üzere “6” döneme ayırın.Bu altı dönemin her biri için ayrı bir strateji belirleyin.

HATALARINIZDAN DERS ALIN

Deneme sınavlarından sonra mutlaka yanlış cevapladığınız sorulara bakın.Nerelerde yanlış yaptığınızı not alın.Sınavlardan önce bu notları gözden geçirmenizde büyük yarar var.Motivasyonun yüksek tutulabilmesi için özgüvenin sağlam olması gereklidir.Buda eksik yanların giderilmesi ile mümkün olur.

PROAKTİF OLUN

Sınava hazırlık sürecini kontrol edebilmek için dışarıdan gelen ve bizim motivasyonumuzu düşüren olumsuz yorumları  engellememiz gereklidir. Proaktiflik girişimde bulunmayı,sabırlı olmayı gerektirir. Başkalarına öyle açıklamalarda bulunmalıyız ki kontrolün bizde olduğunu ve hedefimize ulaşabileceğimizi gösterebilmeliyiz.

Sevgili arkadaşlar,sizlere güzel bir motivasyon hikayesi ile veda etmek istiyorum.

 

KARTALIN YENİDEN DOĞUŞU

 

Kartal, kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için, 40 yaşlarındayken çok ciddi ve zor bir kararı vermek zorundadır.     Kartalın yaşı 40′a dayandığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir ve bu nedenle de beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzunlaşır ve göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ve ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır ve kalınlaşır.     Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. Dolayısıyla kartalın burada iki seçimden birisini yapması gerekir. Ya ölümü seçecektir ya da yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir. Bu yeniden doğuş süreci 150 gün kadar sürecektir. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar ve orada bir kaya duvarda, artık uçmasına gerek olmayan bir yerde yuvasında kalır.    Bu uygun yeri bulduktan sonra kartal gagasını sert bir şekilde kayaya 
vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. 
Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. Gagası çıktıktan sonra bu yeni gaga ile pençelerini yerinden söker çıkarır. Yeni pençeleri çıkınca kartal bu kez eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 5 ay sonra kartal, kendisine 20 yıl veya daha uzun süreli bir yaşam bağışlayan meşhur yeniden doğuş uçuşunu yapmaya hazır duruma gelir.   

Kendi yaşamımızda sık sık  yeniden doğuş süreci yaşamak zorunda kalırız.Hedeflerimize ulaşabilmek için birtakım fedakarlıklar yapabilmeli,geçmişteki olumsuzlukları unutabilmeliyiz.

Sınav maratonunda sınavın nesnesi değil, öznesi olmanız dileğiyle….

 SÜLEYMAN ÇOKAY